Tre på tre 2014

Tre på trePocketlover ska återigen köra den superroliga utmaningen tre på tre och givetvis ska jag vara med i år igen. Jag var med 2012 och läste då tre Nick Hornby-böcker och 2013 läste jag tre Erlend Loe-böcker. Som alltid startar utmaningen 1 september och avslutas 30 november. I år ska jag läsa tre sakprosa.

Den första jag läste var Andrew Browns Fishing in Utopia från 2008. För något år sedan tittade jag på Skavlan, om jag minns rätt, och författaren var inbjuden att prata om sin bok. Boken, som för övrigt van Orwellpriset 2009, skildrar det svenska samhället mellan 1960- och 1980-talet och samtidigt får vi ta del av flera av författarens privata minnen från sin tid i landet. Jag vet egentligen inte vad jag hade föreställt mig men det var nog inte vad jag fick. Det var något år sedan som jag köpte boken, och jag kan inte riktigt komma ihåg mitt resonerande kring köpet, men jag var fortfarande intresserad av att läsa den nu. Det är en välskriven och intressant bok om det svenska samhället men den är alldeles för subjektiv. Jag var nog mer intresserad av att läsa om typ svensk politik från en engelskans perspektiv. Jag känner inte hans ex-frus familj och kunde inte riktigt relatera till deras problem. Jag skulle kunna tänka mig att boken är intressant för en i samma situation eller varför inte till alla som brinner för flugfiske. Då är den säkert jätteintressant. För mig var det bara en välskriven bok med ett bra språk och en juste författare. Jag läste också de andra två böckerna i utmaningen, Is that a fish in your ear? och Living, thinking, looking innan november var över men dessvärre hann jag inte skriva om dem. Jag tror så här i efterhand att det var ett misstag att välja tre sakprosa eftersom, trots att jag gillar genren, är det kanske aldrig något jag riktigt längtar efter. Is that a fish in your ear? handlar om översättning och färdigheten att förstå andra. Den var inte vara välskriven och intressant – den var också grymt rolig och insiktsfull. Jag förstår verkligen alla utmärkelser och allt beröm den har fått. Den är värd varenda en. Living, thinking, looking är en essäsamling av den alltid lika bra Siri Hustvedt. Det är helt omöjligt för mig att vara objektiv då det kommer till hennes böcker. Jag älskar allt hon skriver oavsett vad hon skriver. Egentligen har jag inte så mycket att säga om själva essäerna utöver det att de är intressanta, intelligenta och välformulerade. Det är en sådan typ av bok där du sitter och nickar instämmande samtidigt som du läser.

Om det blir någon tre på tre nästa år ska jag, trots allt, hålla mig till fiktion. Det var inget fel på årets böcker men jag klarade ju liksom inte utmaningen så bra som jag borde…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s