Reading is sexy ♥

The Orenda av Joseph Boyden (2014)

Joseph Boyden (1) Joseph Boydens The Orenda är en av de bästa romanerna som jag kommer att läsa i år. Romanen handlar om två krigande indianstammar, huronerna och irokeserna, och jesuiternas ankomst till Amerika (mer precist nuvarande Ontario, Kanada). Handlingen är i stort sett uppdelad på tre karaktärer. Den första är Bird, en högt uppsatt krigare från huronstammen. Han har, innan handlingen börjar, förlorat hela sin familj och ska nu hämnas genom att kidnappa en flicka, Snow Falls, från Irokesstammen. Hon är den andra karaktären som vi upplever handlingen genom. Den tredje och sista är en jesuit, Christophe, som har skickats till ”vildarna” för att konvertera dem till katolicismen.

Det är en tung roman som, trots sina 496 sidor, är otroligt krävande att läsa. Handlingen är intensiv och rå och, trots att jag inte har något med amerikansk historia att göra, ödmjukande. Du lider med indianstammarna, förfasas över deras maktlöshet över de europeiska sjukdomarna som de drabbades av, men är samtidigt oerhört tacksam att du aldrig behöver uppleva detta.

Alla karaktärer, från huvudkaraktärerna till de som är döda redan innan romanen tar vid, är komplexa och imponerande. De har flera dimensioner som ständigt imponerar. Snow Fall är, till exempel, egoistisk och rent utsagt vidrig då hon introduceras. Samtidigt vill hon hämnas sin familj och visar i slutändan en oerhörd kärlek till sin nya familj och till sitt eget barn. Likaså är jesuiten Christophe naiv och trångsynt då han insisterar på att konvertera huronerna till katolicismen. Samtidigt visar han att han är en, i grunden, fin människa som till och med ber för sina fienders själar och också räddar de som behöver hjälp. Christophes inblick i huronernas vardag är enormt intressant och hjälpsamt för läsaren. Han skriver brev till Frankrike och då både sammanfattar tidigare kapitel och förklarar stammens kultur och traditioner.

En av de bästa aspekterna med The Orenda är att det inte går att peka ut någon skyldig. Det är snarare något kollektivt som alla karaktärer är ansvarig för. Stammarna dödar varandra och européernas sjukdomar dödar i sin tur. Det sista var nog det mest hemska att läsa om. Boyden beskrev hur sjukdomarna tog sig in i långhusen och dödade hela familjer och hur huronerna försökte att kväva dess framfart med sina egna mediciner. Han lyckades verkligen med att fånga den hjälplöshet som de nog måste ha känt inför de nya konstiga sjukdomarna.

Efter att ha läst The Orenda känner jag ett enormt habegär efter fler böcker om amerikansk historia och indianer. Det är en enormt fascinerande del av historien.

Annonser
Standard

4 thoughts on “The Orenda av Joseph Boyden (2014)

  1. Pingback: Läs-a-lot sommar 2015 | Dag två | How hollow heart and full

  2. Pingback: Läs-a-lot sommar 2015 | Sammanfattning | How hollow heart and full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s