Reading is sexy ♥

Treatise on Elegant Living av Honoré de Balzac (1830)

Honore de Balzac (1)Honoré de Balzac är en av de mer komplicerade författarna som jag har läst. Hans författarskap präglas otroligt mycket av den franska realismen och han är nog den allra främsta inom sin genre. Jag säger att han är komplicerad just på grund av hur svårt det måste vara att beskriva sin samtid utan att överdriva åt endera håll. Balzac hittade den där perfekta balansen som krävs för realismen och han var verklugen en mästare på att beskriva sitt samtida Frankrike.

Det kanske främsta exemplet på detta hittar vi i klassikern Pappa Goriot som handlar om juriststudenten Eugène de Rastignac som bor på ett förfallet pensionat i en förort till Paris. På det hör pensionatet möter läsaren en rad karaktärer som alla sett bättre dagar men nu måste finna sig i att deras liv tagit en sämre vändning. Balzacs kanske mest kända prestation är romansviten La Comédie Humaine, där Pappa Goriot för övrigt ingår, som beskriver Frankrike efter Julirevolutionen. Jag har bara läst två böcker i den här romansviten och bara de upplevelserna har varit mycket krävande. Tänk då på de +90 jag har kvar. Inte för att jag planerar att läsa dem men ändå.

Det jag främst associerar Balzac med är den lite halvsmutsiga realismen och just därför var det riktigt spännande att läsa Treatise on Elegant Living eftersom det nästan är dess direkta motsats. Treatise on Elegant Living är en form av manual för den aristokratiske mannen. I den lilla boken, på hela 84 sidor, får vi precisa instruktioner om hur en man ska vara och vad han ska spendera sin tid på. Dandyn, som denna aristokratiske mannen kan kallas, ska ta sig an allt som har med det eleganta livet att göra. Han ska till exempel vara arbetande, men aldrig med sina egna händer, och han ska klä sig i de bästa av kläder eftersom ”negligence of clothing is moral suicide”.

(Om ni inte vet vad en dandy är så tänk er Oscar Wilde. Han var en sann dandy).

Det är en fruktansvärt inaktuell bok men den ger en oerhört fascinerande bild av det franska samhället på 1800-talet. Det var en svårtläst liten bok med ett oerhört komplicerat språk och det tog ett bra tag innan jag faktiskt läste den. Och det är absolut inte en bok för alla. Jag tror faktiskt att det krävs ett ganska så smalt intresse av antingen klassiska författare eller dandyismen för att ta sig igenom detta.

Annonser
Standard

One thought on “Treatise on Elegant Living av Honoré de Balzac (1830)

  1. Pingback: Månadssummering september och oktober 2013 | How hollow heart and full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s