Reading is sexy ♥

The Austere Academy av Lemony Snicket (2000)

Lemony Snicket (5)Titel: The Austere Academy
(Den femte boken i A Series of Unfortunate Events)
Författare: Lemony Snicket
Utgivningsår: 2000 (2000)
Bokförlag: Harper Collins
Sidantal: 221
Språk: Engelska
ISBN: 978-0-06-440863-9
Betyg: 7 av 7
Länkar: [Goodreads] [Adlibris]

Baksidestext: Dear Reader, If you are looking for a story about cheerful youngsters spending a jolly time at boarding school, look elsewhere. Violet, Klaus and Sunny Baudelaire are intelligent and resourceful children, and you might expect that they would do very well at school. Don’t. For the Baudelaires, school turns out to be another miserable episode in their unlucky lives. Truth be told, within the chapters that make up this dreadful story the children will face snapping crabs, strict punishments, dripping fungus, comprehensive exams, violin reitls, S.O.R.E., and the metric system. It is my solemn duty to stay up all night researching and writing the history of these three hapless youngsters, but you may be more comfortable getting a good night’s sleep. In that case, you should probably choose some toher book. Will all due respect, Lemony Snicket

Tankar och åsikter: De olycksaliga syskonen Baudelaire har skickats till en internatskola som är allt annat än trevlig. Byggnaderna som utgör skolan är stora, grå, oformliga och skräckinjagande. Att skolans motto är ”Kom ihåg att du är dödlig” hjälper inte det hela. Den biträdande rektorn, Mr. Nero, är en särskilt otrevlig och egocentrisk man som hellre utsätter de stackars eleverna för en sex timmar violinkonsert än att faktiskt sköta sitt jobb och se till elevernas bästa. Lärarna är inte så mycket bättre de heller och den nya turbanbärande gymnastikläraren, Coach Genghis, är antagligen värst av alla. Ett ljus i tillvaron är de två trillingarna Duncan och Isadora som hjälper syskonen att gömma sig från Count Olaf.

Historien om de olycksaliga syskonen Baudelaire blir allt mörkare och mörkare för varje bok. Jag gillar verkligen The Austere Academy eftersom den är mörkare än den förra boken men samtidigt har tryggheten av de två trillingarna Duncan och Isadora. Syskonen Baudelaire har varit rätt så ensamma i de fyra tidigare böckerna då ingen riktigt trott på dem. Trots att de flesta vuxna vill de väl tror de heller aldrig riktigt på syskonen. Det måste alltid hända något dramatiskt för att de vuxna ska få upp ögonen. Ta till exempel den återkommande karaktären Mr. Poe, som ska agera som en slags vägledare eller trygghet för syskonen till dess att de blir myndiga, som är mer eller mindre värdelös. Han tror aldrig på syskonen då de berättar om hur Count Olaf är ute efter dem. Det är alltid en karaktär som måste dö eller bli kidnappad för att han ska tro på dem. Och det är alltid lika frustrerande.

Det är därför som det är bra att syskonen har hittat jämnåriga som tror på dem och som faktiskt vill och kan hjälpa dem i kampen mot Count Olaf. I samband med deras introduktion kändes det som att historien fick lite mer dramatik och vidgning. Är inte de två trillingarnas historia ganska lik Baudelaires? Jag tycker i alla fall att det var intressant och jag hoppas att de kommer att återkomma i framtida böcker. Jag gillar den ökade dramatiken och den mörka andan som genomsyrar serien. Det är, för mig, en fruktansvärt hög mysfaktor i A Series of Unfortunate Events och jag kan absolut inte vänta med att läsa den sjätte boken i serien. Jag tror faktiskt att jag ska börja med den nu på direkten!

Annonser
Standard

4 thoughts on “The Austere Academy av Lemony Snicket (2000)

  1. Pingback: Månadsrapport för juni 2013 | How hollow heart and full

  2. Pingback: The Vile Village av Lemony Snicket | How hollow heart and full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s