Reading is sexy ♥

The Wide Window av Lemony Snicket (2000)

Lemony Snicket (3)Titel: The Wide Window
(Tredje boken i A Series of Unfortunate Events)
Författare: Lemony Snicket
Utgivningsår: 2000
Bokförlag: Harper Collins
Sidantal: 224
Språk: Engelska
ISBN: 978-0-06-440768-7
Betyg: 6 av 7
Länkar: [Goodreads] [Adlibris]

Baksidestext: Dear Reader,

If you have not read anything about the Baudelaire orphans, then before you read even one more setence, you should know this: Violet, Klaus, and Sunny are kindhearted and quick-witted, but their lives, I am sorry to say, are filled with bad luck and misery. All of the stories about these three children are unhappy and wretched, and the one you are holding may be the worst of them all. If you haven’t got the stomach for a story that includes a hurricane, and signaling device, hungry leeches, cold cucumber soup, a horrible villain, and a doll named Pretty Penny, then this book will probably fill you with despair. I will continue to record these tragic tales, for that is what I do. You, however, should decide for yourself whether you can possibly endure tis miserable story.

With all due respect,
Lemeny Snicket

Tankar och åsikter: I den tredje boken om de olycksaliga syskonen Baudelaire så följer vi fortfarande samma handling som i filmen från 2004. Barnen skickas till en ny förmyndare, aunt Josephine, som bor i ett rangligt hus vid Lake Lachrymose. Hon är rädd för precis allt och trots att barnen är säkra från Count Olaf så är de ändå inte lyckliga. De har svårt att anpassa sig efter aunt Josephines konstiga livsstil och saknar fortfarande uncle Montys bohemiska livsstil. Men så plötsligt störs lugnet av Count Olaf i formen av en enbent Captain Sham. Och som i de två tidigare böckerna försöker Count Olaf komma åt syskonens pengar. Handlingen blir allt mer spännande i The Wide Window, jämfört med tidigare böcker, och det är tydligt den verkligen har kommit igång nu. Boken är lite mörkare och lite mer fartfylld. Jag gillade den lugna början men är samtidigt tacksam att det händer något.

Det har fortfarande inte skett någon nämnvärd karaktärsutveckling. Syskonen Baudelaire är ungefär desamma som innan The Bad Beginning. De har just förlorat ytterligare en släkting, men trots att de ständigt är på sin vakt efter tecken på Count Olaf, så försöker de att slappna av. Men eftersom det här är en serie om olycksaliga barn så introduceras Count Olaf ytterligare en gång. Barnen lär sig att de aldrig kan slappna av och att de ständigt måste se sig över axeln. Jag gillar däremot alla karaktärer och tycker egentligen inte att en karaktärsutveckling är helt nödvändig. Det är själva handlingen i sig som är det intressanta. Det är trots allt tretton böcker i serien och för att hålla intresset vid liv så behövs det en viss utveckling och spänningsmoment. Jag gillar aunt Josephine som karaktär. Hon är helgalen och hur rolig som helst. Det är däremot tydligt att hon inte är en fullt så lämplig förmyndare för barnen då hon är alldeles för rädd och självupptagen. Liksom uncle Monty är aunt Josephine en god karaktär, utan tvivel, och det är tråkigt att barnen inte kan stanna hos henne. Jag saknade, om jag ska vara ärlig, hur aunt Josephine och hennes hus beskrevs i filmen. Jag tycker att Meryl Streep gjorde ett så himla bra jobb och verkligen fångade karaktärens inre. Trots att både Josephine och huset illustrerades i boken så är det liksom inte tillräckligt målande. Miljöbeskrivningar är inte det Snicket ägnar mest tid åt så mycket får läsaren gissa sig till själv med hjälp av Brett Hlquists illustrationer. Det kan och andra sidan vara till sin fördel eftersom det samtidigt hjälper till att utveckla läsarens fantasi.

Det blev en spretig och kanske mer förvirrande än välskriven recension. Jag har faktiskt inte allt för mycket att säga om The Wide Window. Liksom den första och andra boken är även denna hur bra som helst. Det är en mysig, men ganska tragisk, berättelse. Den är välskriven med fina illustrationer i ett genomtänkt format. Jag rekommenderar den!

Annonser
Standard

4 thoughts on “The Wide Window av Lemony Snicket (2000)

  1. Meryl Streep som aunt Josephine var definitivt en av höjdpunkterna i filmen 🙂 Dessutom älskade jag Jane Lynch som mäklare, även om hon bara var med i tio sekunder eller något…

  2. Pingback: Månadsrapport för mars 2013 | How hollow heart and full

  3. Pingback: The chaos challenge? En ny utmaning | How hollow heart and full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s