Reading is sexy ♥

The Selected Works of T.S. Spivet: A Novel av Reif Larsen (2009)

Reif Larsen (1)Titel: The Selected Works of T.S. Spivet: A Novel
Författare: Reif Larsen
Utgivningsår: 2009
Bokförlag: Vintage Books
Sidantal: 374
Språk: Engelska
ISBN: 978-0-099-53517-1
Betyg: 7 av 7
Länkar: [Goodreads] [Adlibris]

Baksidestext: T.S. Spivet is a genius mapmaker who lives on a ranch in Montana. His father is a silent cowboy and his mother is a scientist who for the last twenty years has been looking for a mythical species of beetle. His brother has gone, his sister seems normal but might not be, and his dog – Verywell – is going mad. T.S. makes sense of it all by drawing beautiful, meticulous maps kept in innumerable colour-coded notebooks.He is brilliant, and the Smithsonian Institution agrees, though when they award him a major scientific prize they don’t suspect for a moment that he is twelve years old. So begins T.S.’s life-changing adventure, travelling two thousand miles across America to reach the awards dinner, the secret-society membership and the TV interviews that beckon. But is this what he wants? Do maps and lists explain the world? And why are adults so strange?

Tankar och åsikter: The Selected Works of T.S. Spivet är en välskriven bok från början till slut. Handlingen är oerhört galen men det är också dess charm. En tolvårig pojke, som under en tid har skickat in illustrationer och kartor till vetenskapliga magasin, får en dag ett samtal från the Smithsonian Institution om att han har vunnit ett pris för sina bidrag. Utan att berätta för sin familj så reser T.S. till Washington DC för att ta emot priset av the Smithsonian (som för övrigt tror att T.S. är en vuxen man) men resan är lång och komplicerad. Den är dessutom inte helt utan fara och flera gånger så tvivlar T.S. på om det var ett bra beslut att bara dra i väg. Karaktärerna är minst lika galna och charmiga som handlingen är. Eftersom handlingen utgår från en tolvårings perspektiv så kan läsaren förstå att det finns betydligt mer under ytan än vad T.S. vill eller kan berätta. Han är helt enkelt inte kapabel till att berätta om vissa saker. Det får läsaren istället läsa mellan raderna. Det kanske mest tydliga och viktigaste exemplet är hur hans familj har glidit isär efter brodern Laytons död. Familjen har helt klart kommunikationsproblem som de inte riktigt vill ta tag i men samtidigt så vet vi inte så mycket om själva händelsen eftersom T.S. hämmas av sin ålder. Jag vill inte berätta om hur Layton dog eftersom att det är en, för mig, viktig del av handlingen och bör helst upplevas först då man läser boken. Det finns däremot en fin karaktärsutveckling i boken och den resa som T.S. gör med sin pappa är en av mina favoriter.

När jag läste The Selected Works of T.S. Spivet blev jag påmind om, en annan riktigt välskriven och vacker bok, Extremely Loud and Incredibly Close av Jonathan Safran Foer. Båda böckerna berättas utifrån en ung pojkes perspektiv. Båda har, trots sin intelligens och ålder, tappat bort sig själva efter en stor förlust. Oskar i Extremely Loud and Incredibly Close har förlorat sin pappa i 9/11 och T.S. i The Selected Works of T.S. Spivet har förlorat sin bror i en tragisk olycka. Båda känner sig missförstådda och glömda av resten av sina familjer och bestämmer sig därför att bege sig på en längre resa. Båda berättelserna handlar om att gå sina problem till mötes och om att finna en väg tillbaka till de människor vi tappat kontakten med. Det finns även andra likheter mellan de två böckerna – but that would be telling…Jag vill hur som helst rekommendera The Selected Works of T.S. Spivet till alla er som gillade Extremely Loud and Incredibly Close. Ni kommer med all säkerhet att gilla denna bok.

En tredje helt galen men ändå underbar sak med The Selected Works of T.S. Spivet är dess format och illustrationer på sidornas marginaler. Illustrationerna är som sidospår med extra information om T.S. observationer eller uppfinningar i största allmänhet. Det blir som en berättelse i sig och jag kan inte låta bli att tänka på vilket jobb det måste lagts ned på dessa illustrationer. Boken är fylld av dem och detaljarbetet är helt otroligt. Och Reif Larsen, författaren till boken, var bara 29 år då han gav ut den. Jag är helt mållös.

Annonser
Standard

11 thoughts on “The Selected Works of T.S. Spivet: A Novel av Reif Larsen (2009)

  1. Pingback: The chaos challenge? En ny utmaning | How hollow heart and full

  2. Pingback: Månadsrapport för mars 2013 | How hollow heart and full

  3. Pingback: Köpstopp: min andra månad med projekt kill hyllvärmare | How hollow heart and full

  4. Pingback: Det bästa av 2013 (än så länge) | How hollow heart and full

  5. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2013 | Del ett | How hollow heart and full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s