Reading is sexy ♥

Tematrio: Skolböcker

Böcker (12)Det var några veckor sedan jag deltog i en tematrio. Dels har jag inte haft något att säga om ämnena på ett tag, dels har jag inte kommit på några bra svar. Så jag har helt enkelt avstått från att delta de senaste veckorna. Denna vecka är det däremot ett skoltema på Lyrans tematrio. Hon vill att vi ska berätta om tre bra ”skolböcker”. Jag gissar att ordet ”skolböcker” kan tolkas på flera olika sätt och jag har själv valt att tolka det som böcker som antingen utspelar sig på en skola eller som handlar om människor i skolåldern. Jag har medvetet valt att ignorera böckerna om Harry Potter eftersom det är ett uppenbart svar hur awesome de än är 🙂 Jag har valt tre böcker som handlar om ungdomar på antingen högstadiet eller gymnasiet. Valen är på gränsen till fusk eftersom de inte fokuserar på skolan. Men jag tänker tipsa om de ändå eftersom det är tre riktigt bra böcker.

1. Slam – Nick Hornby
Slam är Nick Hornbys enda roman som handlar om livet som tonåring och hur det är att växa upp för snabbt. Sam, en engelsk 16-årig kille, blir tillsammans med en jämnårig tjej som heter Alicia. Tillsammans får de snart problem då Alicia upptäcker att hon är gravid. Deras värld förändras drastiskt eftersom de är allt för unga, går i plugget, fortfarande bor hemma hos sina föräldrar och dessutom har ett barn på väg. Vad ska de ta sig till? Hur ska de hantera rollen som föräldrar då de knappt känner varandra? Boken fokuserar på Alicias graviditet från Sams perspektiv och handlar egentligen inte så mycket om hans skolgång. Det är däremot något som är ständigt återkommande i Sams liv och egentligen avgörande för karaktärens mognad. Det går trögt i skolan och Sam har mycket frånvaro. Han drömmer däremot om att studera vidare, något med konst vill jag minnas, och försöker att plugga samtidigt som han försöker umgås med Alicia och sitt barn. Det är inte den bästa boken som Nick Hornby har skrivit men den är bra. Jag gillade den. Här är min recension på boken.

2. Ett Öga Rött – Jonas Hassen Khemiri
En bok som handlar desto mer om skolan är Jonas Hassen Khemiris Ett Öga Rött. Boken handlar om unge Halim som desperat försöker att finna sin plats i samhället. Han är en typisk tonåring mitt i en personlig revolution mot samhället. Han har genomskådat allt – skolan, pappan och de som bestämmer. Han tror att han har koll på allt. Stora delar av boken utspelar sig antingen i skolans korridorer eller på alla ställen förutom i skolan. Halim har nämligen ett mindre fungerande förhållande till skolan och hans lärare. Han känner att ingen tar honom på allvar utan bara ser det de vill se. Ingen ser eller förstår riktigt honom. Som läsare utgår vi från Halims perspektiv i dagboksform. Vi får med det en helt annan bild av handlingen och Halims liv än vad vi skulle ha fått från en annan karaktärs perspektiv eller från en allvetande berättare. Det är en riktigt grym bok och Khemiris sätt att leka med språket är helt underbart. Här är min recension på boken.

3. Gör Vad Du Vill – Erlend Loe
Gör Vad Du Vill handlar om 18-åriga Julie som har förlorat hela sin familj i en flygolycka. Helt plötsligt är hon ensam i det stora huset i Oslo med platssättaren Krzysztof som ska kakla om deras pool och hon vet egentligen inte vad hon vill göra med sitt liv. Hon glider planlöst runt i boken i hopp om att försöka hitta sig själv igen. Hon undviker vänner, vuxna, skolan och sin terapeut. Hon flyr från verkligheten kort sagt. Liksom Slam så handlar Gör Vad Du Vill inte om skolan specifikt. Den handlar snarare om en ung och vilsen människa som även befinner sig på en skola vissa delar av boken. Till skillnad från Slam är skolan aldrig en drivkraft i Gör vad Du Vill. Det är snarare behovet av mänsklig kontakt som är drivkraften för Julie. Det var något år sedan jag läste Gör Vad Du Vill men kommer ändå ihåg den som den enda bok av Loe som jag blev genuint ledsen över. Han fångar verkligen Julies sinnestillstånd och kan relatera det till läsaren på ett bra sätt. Trots att de flesta inte varit med om något som ens liknar detta kan man ändå känna igen sig, på något konstigt sätt. Man kan förstå och sympatisera med Julies världsomkastning och hur hon hanterar sin sorg. Jag rekommenderar den!

Annonser
Standard

14 thoughts on “Tematrio: Skolböcker

  1. Har inte läst någon av dessa böcker, och Nick Hornby är den enda som jag läst något av. Han är ju lite ojämn i sitt skrivande tycker jag från lysande till sådär, men den där låter ju intressant. Ett Öga Rött har jag klämt på men inte vågat lägga i någon varukorg riktigt än. Kul och bra tips!

    • Det kan jag hålla med om. Han skrivande är oerhört ojämnt och jag gillar inte riktigt allt han skriver. Slam är absolut inte en av hans bästa men ändå en bra bok. Du kan ju alltid låna den på biblioteket om du känner dig osäker. Ett Öga Rött tycker jag verkligen att du ska läsa. Det är en riktigt bra bok och jag gillar verkligen författarens sätt att leka med språket. Jag rekommenderar den starkt!

  2. Läst alla utom den sista – är lite skeptisk mot Loes böcker, kanske dags att försöka läsa något av honom igen dock, var ett par år sedan nu. Tack för tipset 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s