Reading is sexy ♥

Ain’t I a woman? En dag för kvinnor

Internationella kvinnodagen (1)

I dag, fredag den 8 mars, är det internationella kvinnodagen och det ska jag givetvis uppmärksamma. När Clara Zetkin instiftade internationella kvinnodagen 1910 var syftet dels att hedra kvinnorörelsen som sådan, dels att lyfta fram kampen om kvinnors rösträtt. Det var i mångt och mycket en socialistisk rörelse för just socialistiska kvinnor, som en kan se i till exempel nazistiska och fascistiska länder som förbjöd kvinnor att delta, men med åren har det blivit en dag för alla kvinnor. Även Sveriges kvinnor drabbades av nazismens och fascismens framtåg, vilket resulterade i att det var först 1971 som 8 mars-firandet återinfördes med framförallt Grupp 8:s krav på rätt till fri abort och rätt till daghem.I dag handlar den internationella kvinnodagen främst om att uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Att kvinnor behöver en dag bara för dem är i dag ganska sorgligt och det gör mig faktiskt förbannad. Det gör mig förbannad att vi fortfarande behöver en sådan här dag då ALLA dagar borde vara dagar för kvinnor.

Det finns en hel uppsjö med feministisk litteratur och starka kvinnor som gjort ett djupt intryck på mig. Jag skulle vilja lyfta fram varenda en i det här inlägget men för att begränsa inläggets längd så har jag valt att lyfta fram fem böcker om feminism, feminister och/eller kvinnor i litteraturen.

Riktigt bra böcker om och/eller av inspirerande kvinnor

Berit Ås (1)

1. Berit Ås | Förbannad är jag ganska ofta: samtal med Berit Ås
Berit Ås är en norsk politiker och tidigare partiledare för Sosialistisk Venstreparti. Hon har en lång politisk karriär men är kanske mest känd som den första kvinnliga partiledaren i Norge. Hon har även jobbat med en rad politiska uppdrag utanför sitt uppdrag som partiledare, hon har jobbat kommunalt med Arbeiderpartiet och varit ledamot i kommunstyrelsen i Asker. Innan jag läste Ami Lönnroths biografi om Berit Ås, länk ovan till min recension, så var Ås för mig kanske mest känd som personen som förnyade och populariserade begreppet härskarteknik. För de som inte vet är härskarteknik social manipulation med syftet att förminska, nedvärdera och styra över människor i underläge. Det är könsmaktsordning med fokus på osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam. Det har under senare år även tillkommit objektifiering och våld eller hot om våld till härskartekniklistan, ska jag säga. Det är ett oerhört intressant begrepp och det finns jättemånga böcker och artiklar i ämnet. Jag vill lyfta fram Elaine Eksvärds bok Härskarteknik : den fula vägen till makt lite extra mycket. Det finns en kortfattad sida på DN:s Insidan om Eksvärds sju olika härskartekniker om ni är intresserade. Förbannad är jag ganska ofta finns på Goodreads.

Virginia Woolf (1)

2. Virginia Woolf | A Room of One’s Own
A Room of One’s Own är utan tvekan en av de allra viktigaste essäerna om kvinnan som författare och kvinnan som litterär karaktär. Texten i fråga är slutprodukten av föreläsningar på kvinnounivesiteten Newnham College och Girton College i Cambridge 1928. För att diskutera sin tes använder Woolf sig av en delvis påhittad berättare men som ändå baseras på fakta och observationer. Berättaren har samma uppgift som Woolf, att fundera på vad women and fiction kan betyda, och spenderar en dag på Oxbridge College (blandning av Oxford och Cambridge) i hopp om att utforska biblioteket för att fina ett svar på sin fråga. I sitt sökande finner kvinnan att all text om kvinnan har skrivits av män i hat. Hon finner nästan ingenting användbart om kvinnan på biblioteket och beslutar sig därför att återskapa kvinnans existens i formen av Judith Shakespeare:

I told you in the course of this paper that Shakespeare had a sister; but do not look for her in Sir Sidney Lee’s life of the poet. She died young – alas, she never wrote a word. She lies buried where the omnibuses now stop opposite the Elephant and Castle. Now my belief is that this poet who never wrote a word and was buried at the cross-roads still lives. She lives in you and in me, and in many other women who are not here tonight, for they are washing up the dishes and putting the children to bed. But she lives; for great poets do not die; they are continuing presences; they need only the opportunity to walk among us in the flesh.

Poängen med Shakespears syster är att kvinnan alltid blivit orättvist behandlad i samhället och därav producerat mindre inom sitt område. Judith blir systematiskt diskriminerad för att hon är kvinna. Jodith är minst lika talangfull som sin bror men blir inte uppmuntrad och skäms över vad hon gör som ett resultat. Det går så långt att hon begår självmord. Woolf poäng, eller en av dem, med A Room of One’s Own är att alla kvinnor bör ha ett ställe att kalla deras eget. Det var under Woolfs tid något som kvinnan inte hade men som var självklart för mannen. Att berättaren är namnlös är kanske det yttersta beviset på den roll kvinnan hade och hur universell problemet var och fortfarande är. A Room of One’s Own finns också på Goodreads.

Henrik Ibsen (1)

3. Nora | Et Dukkehjem (Goodreads)
En av de pjäser som gjort störst intryck på mig är Henrik Ibsens Et Dukkehjem. I pjäsen får vi följa huvudpersonen Nora som är gift med advokaten Torvald Helmer. Tillsammans har de tre barn och lever ett till synes perfekt liv. I själva verket är det bara en fasad, en välputsad och inövad fasad, och bakom fasaden döljer sig ett liv i förtryck. Familjen lever såsom i ett dockhem med den söta Nora som vacker installation i ett skyltfönster. När pjäsen sattes upp 1879 uppstod det en hätsk debatt eftersom pjäsens kulmen går ut på att Nora inte bara lämnar sin förtryckande man men även hennes tre barn. Pjäsen förespråkade med andra ord kvinnans frigörelse. Och kvinnan skulle inte vara fri minsann. Hon ska heller inte vara intelligent eller sexuell. Det gick inte för sig. Det mest intressanta med den dåvarande debatten är ändå motreaktionerna. August Strindbergs novell med samma namn är min favorit (min recension på novellen). Till skillnad från Ibsen var Strindberg betydligt med konservativ och tillät aldrig kvinnan att lämna sin man. Gurli förblev förtryckt och underminerad i samhället medan Nora hade styrka att ge sig av. Som ett resultat så målas även deras män upp på två helt olika sätt. Noras man är inte nödvändigtvis svag men han klarar aldrig av att se allvaret i situationen eller rädda deras äktenskap. Gurlis man Vilhelm porträtteras däremot som en stark och intellektuell man i sina bästa år. Han är en man med behov som ska tillfredsställas av sin fru. Gurli är däremot en tunn och vacker liten flicka från början till slut.

Men han kunde icke ta ögonen från hennes ljusa sommarklädda gestalt, med det höga fasta bröstet, den lilla beslutsamma minen och den starka blicken som såg upp mot vinden, medan den hjortskinnshandskade handen…

Et Dukkehjem kan läsas helt gratis på Projekt Runeberg.

Jane Austen (2)

4. Elizabeth Bennet | Stolthet och Fördom (Goodreads)
Liksom Nora i Et Dukkehjem är Elizabeth Bennet i Stolthet och Fördom en litterär karaktär och en av mina favoriter när det kommer till självständiga och banbrytande kvinnor. Trots att Stolthet och Fördom är en klassisk roman med fokus på en potentiell relation mellan Elizabeth Bennet och Mr Darcy så är hon aldrig underkastad honom. Elizabeth är en stark och intelligent kvinna beslutsam att visa sin självständighet och egenvärde. Liksom Austen själv så är Elizabeth en samhällskritiker med vass tunga. Hon tar avstånd från samhällets utseendefixering och kvinnans passivitet och underkastelse. Det stora hindret för den potentiella relationen mellan Mr Darcy och henne är samhällets ideal och deras relation till sig själva. Trots att Stolthet och Fördom är en romantik berättelse så har Austen ändå en realistisk syn på kärlek och låter flera av karaktärerna gifta sig av ren girighet. Romanen inleds med den berömda raden ”[i]t is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife”. Till skillnad från de flesta av kvinnorna i Stolthet och Fördom så styrs varken Elizabeth eller hennes syster Jane av ett behov av pengar eller välstånd. Både Mr Bingley och Mr Darcy jagas av flera kvinnor under bokens förlopp som enbart är intresserad av att få det bra ställt i livet. Till och med Elizabeths och Janes egen mamma försöker att få döttrarna bortgifta av den anledningen. Elizabeth ser däremot genom mammans försök att gifta bort sina döttrar och nekar både Mr Darcy och Mr Collins äktenskap. Det finns mycket en kan lära av karaktärer som Elizabeth och Jane. Jag har gjort det i alla fall.

Siri Hustvedt (1)

5. Siri Hustvedt | Sommaren Utan Män
Den bok som gjorde starkast intryck på mig under 2012 var helt klart Siri Hustvedts Sommaren Utan Män. Det var mitt första möte med Hustvedt som författare och jag köpte egentligen boken på måfå. Det är såhär i efterhand en av de mer betydelsefulla läsupplevelserna jag haft som vuxen och jag kan inte riktigt sätta ord på det. Sommaren Utan Män handlar om Mia, en kvinna i medelåldern, som blir lämnad av sin man för en yngre kvinna. Mia tappar förståndet och hamnar en kort tid på sjukhuset. Efter att hon kommer ut så beslutar hon sig för att resa hem till sin mamma för att driva en skrivkurs för unga kvinnor. När hon kommer till sin hemstad är hon fylld av ledsamhet och hat mot alla världens män och Sommaren Utan Män utvecklas så småningom till en inre resa med målet att acceptera sig själv för den hon är. Hon kan längre inte gråta över sitt tragiska liv utan måste ta tag i det. Mycket av resan görs genom andra karaktärer med stora åldersskillnader. De unga kvinnorna i skrivkursen är minst lika viktiga för Mias utveckling som hennes egen mamma och mammans vänner är.

Jag rörde mig inte på ett par minuter. Jag stod där med mina bara fötter i det varma gräset och kände mig gränslöst sorgsen. Helt plötsligt kände jag mig sorgsen över alla oss människor, som om jag med ens hade förts upp i himlen och likt en allvetande berättare i en artonhundratalsroman satt och tittade ner på spektaklet med mänsklighetens bristfälligheter och önskade att saker och ting kunde vara annorlunda för att bespara en del av oss lite smärta här och där…

Sommaren Utan Män är en omtumlande läsupplevelse som jag tycker att de flesta måste läsa åtminstone en gång i livet. Den har i alla fall gjort ett starkt intryck på mitt liv. Sommaren Utan Män finns på Goodreads.

Annonser
Standard

4 thoughts on “Ain’t I a woman? En dag för kvinnor

 1. Hej, tack för att du uppskattade inlägget! 😀

  Jag tänkte egentligen inte så mycket på det heller innan förrän en kompis i skolan hade en redovisning gällande genus och reklam, olika normer och hur kvinnor och män visas upp i reklamer. Även fast vi ser det STÄNDIGT tar det ett tag att inse hur det verkligen ligger till!

  Förresten så älskar jag din idé med köpstopp och det skulle vara jätteroligt ifall fler tog det initiativet! 🙂

  • Det är riktigt skrämmande. Nu kommer jag inte ihåg exakta siffror men jag läste att endast 7% av vårt reklamintag är medvetet och att 93% är undermedvetet. Det är skrämmande då man börjar tänka på hur mycket reklam vi matas med och hur mycket som helt ofrivilligt sätter sig i våra hjärnor.

   Jag tycker att det är ett roligt initiativ själv ^^ Jag insåg att jag hade nästan 130 olästa böcker i min bokhylla och hur tragiskt det egentligen är. Det är trots allt böcker jag köpt för egna pengar för att jag en gång var intresserad av att läsa dem. Förutom ett rent förbrukarköpstopp så kommer det säkert att få positiva effekter på min impulsivitet, kan jag hoppas i alla fall.

 2. Jag har inte läst någon av böckerna du tar upp, men oj, vad jag borde det. Jag är särskilt nyfiken på Stolthet och fördom eftersom jag har sett den otroligt bra filmatiseringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s