Reading is sexy ♥

Moderato Cantabile av Marguerite Duras (1958)

Titel: Moderato Cantabile
Författare: Marguerite Duras
Utgivningsår: 1958 (min utgåva är från 2008)
Bokförlag: Oneworld Classics
Sidantal: 122
Språk: Engelska
ISBN: 978-1-84749-052-0
Betyg: 6 av 7

Baksidestext: A distressed young man murders the woman he loves in a café, watched by a large crowd. Fascinated by the crime she has witnessed, Anne Desbaresdes returns several times to the scene, forming a relationship with a man who also saw the murder, and drinking through the afternoon with him as he patiently answers her eager questions. Slowly, they find themselves being taken over by forces which threaten their own stability. Moderato Cantabile is a carefully woven tapestry of emotion, in which the characters’ inner lives are reflected by the story’s spaces and landscapes.

Tankar och åsikter: Liksom med Halv Elva en Sommarkväll slås jag av vilket inre liv Moderato Cantabile har. Vi får bara ta del av det allra mest ytliga i handlingen och måste egentligen läsa mellan raderna för resten. Vid första läsningen är handlingen ganska ytlig och simpel. Moderato Cantabile utspelar sig till stor del på ett sjabbigt arbetar-café på en obestämd plats i Frankrike. Kvinnan, Anne, är besatt av ett mord som begåtts mellan två älskare och försöker ta reda på vad som egentligen hände genom att prata med en man på samma café. När vi däremot tittar lite närmare på handlingen så upptäcker vi en helt annan historia.

På sätt och vis handlar Moderato Cantabile om en bakåtvänd klassresa. Kvinnan, som kommer från en finare del av den onämnda staden, besöker under bokens handling arbetarkvarteren. Hon sticker verkligen ut på caféet när hon bygger upp en relation med den arbetslösa mannen. Denna klassresa når kulmen i det näst sista kapitlet då Anne kommer sent till sin egen middagsbjudning och dessutom är full. Det är med andra ord en kulturkrock som uppstår i de finare salongerna. Det som direkt sticker ut är rollen vin spelar. Det känns som att vinet representerar själva krocken och frigörelsen, både på gott och ont.

Jag gillade Moderato Cantabile trots att det var svårt att komma in i handlingen. Det var spännande med en handling i en anonym stad men egentligen helt anonyma karaktärer. De enda namnen vi får veta är huvudkaraktären Anne, pianoläraren och den arbetslösa mannen. Annes son, som ändå har en stor roll, kallas för The Child. Annes man, som figurerar mer mot slutet av boken, kallas helt enkelt för A Man. De namnlösa karaktärerna representerar nog denna klasskillnad som jag tidigare skrivit om.

Nu är bara frågan vilken Duras-bok jag ska läsa härnäst.

Annonser
Standard

4 thoughts on “Moderato Cantabile av Marguerite Duras (1958)

 1. uppsalatranslations skriver:

  Tack för en insiktsfull recension! Moderato Cantabile har jag ännu inte läst. Men har läst många andra böcker av Duras. Halv elva en sommarkväll tycker jag är mästerligt skriven och där sägs så mycket mellan raderna.

  Sjömannen från Gibraltar var en riktigt rolig roman. Som svar på din sista fråga. 🙂

  MVH

  James

 2. Pingback: Månadsrapport för november 2012 | I find your crippling awkwardness extremely arousing

 3. Pingback: Älskaren av Marguerite Duras | How hollow heart and full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s